Vladimir Marković o fizičkom dizajnu dimenzionih baza podataka na SQL Serveru

Vladimir Marković o fizičkom dizajnu dimenzionih baza podataka na SQL Serveru

Vladimir MarkovićDimenziono modelovanje predstavlja koncept i skup tehnika u izradi DW sistema.  Krajnji rezultat predstavlja dimenzioni model baze podataka koji se specifičan i konceptualno se razlikuje od ER modela. Ovako kreirane dimenzione baze koriste se za ad hoc analize od strane poslovnih analitičara pomoću različitih BI alata i fizički moraju biti napravljene tako da imaju veliku brzinu čitanje ogromne količine podataka. S druge strane neophodno je napraviti ETL koji može osvežiti dimenzionu bazu sa podacima u realnom vremenu.

Na ovom predavanju biće prikazani koncepti dimenzionog modela, smernice u fizičkom dizajnu tabela zavisno od tipa dimenzionih i fakt tabela, kao i smernice u dizajnu ETL-a. Takođe biće pokazani primeri kako koristiti: indekse, particionisanje, kompresiju,...

Vladimir Marković je završio matematički fakultet i više od 11 godina je u bankarskoj industriji . Poslednjih 9 godina bavi se DW/BI. Učestvovao je u razvoju i implementaciji različitih DW/BI rešenja (aCI, CRMS, CS, MIS, PMRS) u različitim ulogama i na različitim platformama (Microsoft, Cognos, SAS). Koristi Kimball metodologiju u razvoju DW/BI, a oblasti interesovanja su mu dimenziono modelovanje i istraživanje podataka (data mining). Trenutno je na poziciji arhitekte softvera poslovne inteligencije u Banci Intesa Beograd. Takođe, on je kompanijski trener.

Admin