#Tarabica16 najava predavanja: Ljubica Jovanović - Nauči da pucaš dok trčis - Aditivne animacije u video igrama

#Tarabica16 najava predavanja: Ljubica Jovanović - Nauči da pucaš dok trčis - Aditivne animacije u video igrama

Although Ljubica is considered a decent architect from a fine architectural family, she declares herself a video game designer. Architecture was missing a plot. She was a 3D modeller/animator, but she wanted to create interactive worlds, that can be created, explored and destroyed. So she learned Unity 3d.

She has been "married to 3d animation" since 1999, but officialy is an emplyee in game development since 2012; she worked on several projects and had lots of adventures she prefers not to talk about.

Nauči da pucaš dok trčis - Aditivne animacije u video igrama

 

Nauči da pucaš dok trčis

(Aditivne animacije u video igrama - Unity i Unreal Engine)

Danas imamo alate koji nam omogućavaju da naše 2d i 3d junake pokrenemo na sve moguće načine. Imamo hardver koji može da podrži složenije animacije. A animacija je zabavna, pokret je ono što odaje karakter junaka naše igre. Međutim, ovo je takođe vreme kad svako, bez mnogo znanja i kreativnosti, može da napravi video igru. Prirodno je da imamo i gomilu loših igara i da je veliki broj ljudi odlučio da pravi video igre jer misli da ce zaraditi dosta novca sa veoma malo ulaganja. Dostupan je softver, endžini su (dobrim delom) besplatni, sa interneta može skoro sve da se poskida: kod, 3d modeli, teksture, muzika... E, sad... problem prave animacije. Za 3D igre - one animacije koje se skinu sa neta često ne rade kako treba ili ih treba malo promeniti. Nekad gazde plate da im se naprave one osnovne animacije (hoda, trči, stoji i puca pravo ispred sebe). Za 2D igre je to još teže, tako da štedljivi developeri pribegavaju raznim trikovima, što daje veoma smešne rezultate. E, sad zamislite da je potrebno da junak jedne SF igre puca dok trči i skače, da nišani levo i desno dok lebdi u bezvazdušnom prostoru, a drugom rukom da baca svemirsku magiju...

Na ovom predavanju će biti objašnjeno da je to veoma lako i zabavno korišćenjem aditivnih animacija (ili Avatar Masks – Unity), takođe ćemo pokazati kako je najlakše napraviti animacije govora junaka.

Prvi deo predavanja će biti “ovako ne treba”, gde ćemo identifikovati loše prakse sa animacijama: tuđim (onim sa torenata i onim sa Asset Store-a), kao i greške kad se prave animacije specijalo za našu igru.  U drugom delu ćemo pokazati od samog pocetka proces izrade aditivnih animacija i njihovo korišćenje u Unity i Unreal Engine.

Predavanje je namenjeno 2D i 3D developerima/animatorima, korisno je i za mobilne igre kao i za PC/konzole.


Više informacija na sledećem linku:
http://tarabica.msforge.net/Session/Details/1239

Admin