Značaj i primena samoopisujućeg WEB API-ja

Beciric Dejan

Ostali podaci

Web development
300
Na našem
16:30 - 17:30
005

Opis predavanja

Proces standardizacije REST API-ja je veoma spor, a njegov dizajn i implementacija nije u skladu sa preporukama i dobrim praksama, tako da korisnici API-ja ne mogu da znaju koje su njegove funkcionalnosti i ograničenja

Predavanje, sa primerima u ASP.NET Core-u, govori o tome kako dizajnirati i implementirat REST API  koji sam sebe opisuje. Na taj način izložen API omogućuje kvalitetniju implementaciju njegovih konzumenata, pre svega Web i mobilnih aplikacija. Takođe, omogućuje i automatsko generisanje klijentskih aplikacija, što će biti prikazano primerima.

Samoopisujući (self desciptive) API je korak dalje u dizajnu u odnosu na HATEOAS i u budućnosti će omogućiti inteligentnije IOT implementacije.

Nakon 15 godina iskustva u softverskom inženjerstvu i rada u različitim softverskim tehnologijama i projektima, 2015. godine osniva softversku kompaniju Sipod, čiji je i direktor. 2018. godine postaje suosnivač startup projekta HOTEO.

Oženjen je i ima dvoje dece. 

Sipod

Tarabica # IT Conference je najveća tehnička konferencija u Srbiji koju organizuju ljudi koji se profesionalno ili iz hobija bave Microsoft tehnologijama.